kapitalohrid.mk

Почетна Куќи Ексклузивно Вила “Кокица“ Вевчани

id:1083
Шифра
20 087
Тип
Куќи
Земја
Македонија
За
Продавање
Локација
Вевчани
Парцела
147м2
Површина
197м2
Двор
65м2
Катност
П+2
Бањи
1
Година на градба
1882
Цена
EUR € 175,000

Ексклузивна понуда

Вила “Кокица“ Вевчани

Вкупна површина на парцела 147 мкв и тоа земјиште под зграда 82 мкв и дворно место 65 мкв. Катност на куќа  П+2 со вкупна површина од 197 мкв и тоа на приземје 62мкв, кат 1 65мкв и кат 2 70мкв.

На приземјето има прекрасна винарија. На катот има една приемна соба и раскошна гостинска соба во етно стил. Катот 2 би се уредил согласно желбите и потребите на купувачот.

Куќата е дел од богата Вевчанска историја. Изградена е од познати Вевчански наимари во 1882 година.

Во текот на својата повеќегодишна изградба куќата го преживеала Креснеското Македонско востание во 1878 - 1879 година. После изградбата ги преживеала и Илинденското востание, Балканските војни, Големата војна, Втората светска војна но и земјотресот во Дебар 1967 година.

Куќата е комплетно реконструирана во 2008 година и тоа со нова покривна конструкција, меѓукатни консрукции, преграден ѕид на прв кат, надворешен фасаден ѕид на втор кат, оџаци, нова електрична и водоводна  инсталација, старите прозори се заменети со нови автентични прозори. Фасадата е целосно реконструирана во автентичен стил.

Во куќата ентериерот е целосно реставриран автентично а вториот кат е во фаза на карабина. Постои можност за негова доизградба и уредувње по желба  на купувачот.

Реконструкцијата и реставрацијата  на куќата е извршена по проект и надзор на стручни лица од рацете на познатите Вевчански наимари.

Куќата има бесценета вредност.

Постои можност за компензација за стан во Љубљана.

Доколку сте заинтересирани, контактирајте го нашиот агент.


Јазик

English Dutch French German Albanian Macedonian